Pénznem: CZK / EUR / Ft
Nyelv választás: CZ SK HU EN
0 0 Ft Üres kosár
A mandulaliszt előnyei

A mandulaliszt az egyik legjobb választás a gluténmentes és a hagyományos étrendet követők számára, beleértve az alacsony szénhidráttartalmú diétázókat is. Ennek egyik oka minden bizonnyal a mandulában található rengeteg vitamin - foszfor, réz, fehérje és számos más egészségügyi előny, köztük a rostok és az összetett szénhidrátok -. Egy csésze mandulaliszt körülbelül 90 mandulából készül, és így az ajánlott napi E-vitaminadag több mint 100%-át tartalmazza. Ez teszi sokkal egészségesebbé, mint a hagyományos búzalisztet.

Magáról a manduláról tudományosan bizonyított, hogy:

  • csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy egészségesen és rugalmasan tartják az ereket
  • segít megelőzni a vastagbélrákot
  • javítja a cukorbetegek cukorkezelését
  • a mandula magas egészséges zsír- és rosttartalma alacsony glikémiás indexet biztosít, ami azt jelenti, hogy lassan bocsátja ki a cukrot a vérbe, és hosszú távon megőrzi az energiát


A sütés során a mandula- és búzalisztet 1:1 arányban adjuk a termékhez, de ha a búzalisztet teljesen mandulaliszttel szeretnénk helyettesíteni, akkor szükség lehet tojás vagy más kötőanyag hozzáadására, hogy a termék ne törjön össze. A mandulaliszt kevésbé teszi a terméket kevésbé habossá, mint a búzaliszt. Ez a glutén hiányának köszönhető, amely nincs jelen a mandulalisztben.

A mandulalisztet a legjobb a hűtőszekrényben tárolni, mert így megőrzi a későbbi ételekhez szükséges frissességét. A mandulaliszt hozzáadása a sütési folyamathoz nedvességet és kellemes diós ízt kölcsönöz a végterméknek. Ezek a mandulalisztből készült termékek aztán általában kalóriadúsabbak és kiegyensúlyozottabbak, ami azt jelenti, hogy általában nagyon laktatóak. Gondoljunk csak a népszerű macaronokra.

A mandulaliszt másik előnye, hogy nem kell megvásárolnunk (szaküzletekben, mint itt), mert bárki elkészítheti magának. Az igazi mandulaliszt egyetlen feltétele, hogy csak mandulát tartalmazzon. Ha tehát meg akarja vásárolni, és más összetevőket is tartalmaz, az azt jelzi, hogy valószínűleg nem valódi mandulalisztről van szó.

A legjobb módja annak, hogy jó minőségű mandulalisztet készítsünk otthon, ha a mandulát porrá őröljük. Sokan szeretik a mandulát őrlés előtt néhány órára beáztatni, majd alaposan megszárítani, de ez általában nem szükséges.

A mandulaliszt elkészítésénél az is nagyban függ attól, hogy milyen ízű eredményt várunk. Ha a mandulaliszt fehér és édes változatát szeretnénk, akkor a mandulát meg kell hámoznunk, mielőtt őrölnénk. A mandulaliszt készítésekor sokan elkövetik azt a hibát, hogy túlfőzik a mandulát. A főzési folyamat során a mandula sok jótékony anyagot veszít, amitől kár megfosztani a lisztet.

Végül jó megemlíteni, hogy a mandulaliszt nyersen is felhasználható. Ezáltal tökéletesen alkalmas süteményekre, pitékre vagy akár joghurtba szórva, hogy kellemes diós ízt adjon.

Kapcsolódó termékek

Lépjen kapcsolatba velünk