Recept: Cake pops
Cake Pops – kb. 20 nyalókához, elkészítési idő kb. 2 óra
Ezeket az úgynevezett sült nyalókákat kétféleképpen lehet elkészíteni. Vagy egy speciális szilikon forma segítségével, amelyikbe közvetlenül sütjük őket, vagy a már megsült piskótatésztából történő fokozatos formázással. Mindkét módhoz hozzuk a receptet.
1. lehetőség - Cake Pops előre elkészített piskótatésztából
Hozzávalók:
- 1 tojás
- 70 g féldara búzaliszt
- ½ teáskanál sütőpor
- 80 g kristály cukor
- 30 g vaj
- 90 ml víz
- egy csipetnyi só
- 100 g mascarpone és 4 evőkanál nutella / karamellás sűrített tej / mogyoróvaj (ízlés és saját fantázia szerint)
- 200 g fehércsokoládé vagy színes Martini Master cukormáz
- Ételszínezék
- Pálcikák a nyalókákhoz és dekoráció
Elkészítés:
Szitáljuk a lisztet a sütőporral, és adjunk hozzá egy csipetnyi sót. Egy serpenyőbe vizet és vajat teszünk majd addig melegítjük, amíg a vaj fel nem oldódik. A tojásokat a legnagyobb fokozaton felverjük és folyamatosan adjuk hozzá a cukrot, majd habosra verjük. Ezután csökkentjük a fokozatott a legkisebbre, és kanállal adjuk hozzá a lisztet és a vajat, miközben elkeverjük benne. A tésztát egy kisebb, sütőpapírral bélelt tepsire öntjük és 15-20 percig sütjük 180 °C-ra melegített sütőben. A megsült tésztát hagyjuk kihűlni.
A kihűlt tésztát teljesen finomra felaprózva egy tálban öntsük. Összekeverjük a mascarponéval, nutellával vagy más tetsző hozzávalóval (sűrített tej, mogyoróvaj stb.) és alaposan dolgozzuk bele a tésztába. Ezután elkezdünk golyókat formázni, végül ételfóliával letakarjuk azokat és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. A formázás megkönnyítése érdekében használhatunk például különleges kiszúrókat, amelyek segítségével esztétikus virágokat, szirmokat vagy szíveket hozunk létre.
A csokoládét vízfürdőben oldjuk fel, és merítsük bele az egyik pálcika végét, amelyet ezután beleszúrunk a kialakult golyóba. Az így elkészített golyókat hagyjuk egy ideig a fagyasztóban pihenni, hogy egyszerűbben tudjuk rá tenni a cukormázt. Addig készítsük el a cukormázat az utasításoknak megfelelően, vagy tartsuk a csokoládét folyékony állapotban a további alkalmazáshoz.
A kihűlt golyókat a cukormázba merítjük, és lassan forgatjuk, hogy a cukormáz egyenletesen elterjedjen az egész golyón. Ezután színes díszbe forgatjuk és biztonságosan behelyezzük az állványba (dobozból, polisztirolból vagy tűzőhabból hozhatjuk létre) és a kész golyókat ismét hűlni hagyjuk.
2. lehetőség - Cake Pops szilikon formából
Hozzávalók:
- 1 tojás
- 70 g féldara búzaliszt
- ½ teáskanál sütőpor
- 80 g kristály cukor
- 30 g vaj
- 90 ml víz
- egy csipetnyi só
- 200 g fehércsokoládé vagy színes Martini Master cukormáz
- Ételszínezék
- Pálcikák a nyalókákhoz és dekoráció
- Speciális Cake pops szilikon forma
Elkészítés:
Szitáljuk a lisztet a sütőporral, és adjunk hozzá egy csipetnyi sót. Egy serpenyőbe vizet és vajat teszünk majd addig melegítjük, amíg a vaj fel nem oldódik. A tojásokat a legnagyobb fokozaton felverjük és folyamatosan adjuk hozzá a cukrot, majd habosra verjük. Ezután csökkentjük a fokozatott a legkisebbre, és kanállal adjuk hozzá a lisztet és a vajat, miközben elkeverjük benne. A tésztát a formában rakjuk és letakarjuk a forma felső részével és 15 percig sütjük 180 °C-ra melegített sütőben. A megsült tésztát hagyjuk kihűlni.
A csokoládét vízfürdőben oldjuk fel, és merítsük bele az egyik pálcika végét, amelyet ezután beleszúrunk a golyóba. Az így elkészített golyókat hagyjuk egy ideig a fagyasztóban pihenni, hogy egyszerűbben tudjuk rá tenni a cukormázt. Addig készítsük el a cukormázat az utasításoknak megfelelően, vagy tartsuk a csokoládét folyékony állapotban a további alkalmazáshoz.
A kihűlt golyókat a cukormázba merítjük, és lassan forgatjuk, hogy a cukormáz egyenletesen elterjedjen az egész golyón. Ezután színes díszbe forgatjuk és biztonságosan behelyezzük az állványba (dobozból, polisztirolból vagy tűzőhabból hozhatjuk létre) és a kész golyókat ismét hűlni hagyjuk.